Tarieven bepalen voor niet-klinische kunstzinnige therapiediensten voor beginners

Tarieven bepalen voor niet klinische kunstzinnige therapiediensten

Tarieven bepalen voor niet-klinische kunstzinnige therapiediensten

Als je een beginnende kunstzinnig therapeut of therapeutisch kunstbegeleider bent, kan het prijzen van je niet-klinische kunstzinnige therapiediensten uitdagend zijn, vooral als je geen ervaring hebt. In deze gids zullen we veelvoorkomende prijsmythes ontkrachten, de factoren verkennen die de waarde van je diensten bepalen, en een eenvoudige methode bieden om je tarieven vast te stellen. Door deze principes te begrijpen en toe te passen, kun je zelfverzekerd de juiste prijsstructuur voor je bedrijf vaststellen.

Het ontkrachten van veelvoorkomende prijsmythes

Voordat we ingaan op de factoren die invloed moeten hebben op je prijsstelling, laten we enkele veelvoorkomende mythes ontkrachten die een negatieve invloed kunnen hebben op je prijsstrategie.

Mythe #1: Online en niet-klinische sessies moeten lager geprijsd zijn

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft de waarde en prijs van je dienst niet lager te zijn alleen omdat het niet-klinisch is of online wordt aangeboden. Sterker nog, online sessies kunnen nog waardevoller zijn voor sommige cliënten, omdat ze toegang bieden tot jouw unieke diensten zonder geografische beperkingen. Omarm het potentieel van online sessies en waardeer je diensten op de juiste waarde.

Mythe #2: De prijsstelling moet gebaseerd zijn op het gemak van het leveren van de sessie

Het vermeende gemak van het leveren van een sessie mag niet bepalend zijn voor de prijs. Sterker nog, hoe gemakkelijker een sessie voor jou is om te geven, des te beter je bent geworden in je vaardigheid, en dat zou tot uiting moeten komen in een hogere prijs.

Mythe #3: De prijsstelling moet gebaseerd zijn op wat anderen in rekening brengen

Hoewel het gebruikelijk is om je prijs te baseren op wat anderen in de branche in rekening brengen, is het essentieel om te onthouden dat jouw diensten uniek zijn. Houd rekening met jouw specifieke situatie, doelgroep en toegevoegde waarde bij het bepalen van je prijzen.

Het begrijpen van de werkelijke waarde van je diensten

Nu we de veelvoorkomende prijsmythes hebben ontkracht, laten we bespreken waar prijsstelling echt om draait. In de kern vertegenwoordigt prijsstelling de waarde die jouw diensten bieden aan jouw cliënten. De belangrijkste factoren die de waarde van jouw kunstzinnige therapiediensten bepalen, zijn onder andere:

 1. De transformatie en betekenis die jouw diensten bieden in het leven van cliënten.
 2. Het niveau van toewijding en investering dat cliënten bereid zijn te maken.
 3. Jouw perceptie van de waarde van jouw diensten.
 4. De afstemming van je prijsstelling op je zakelijke doelen en visie.

Door deze factoren te begrijpen, kun je met vertrouwen je diensten prijzen op een manier die hun werkelijke waarde weerspiegelt.

De “Numbers” methode voor het bepalen van je tarieven

Om het prijzen van je niet-klinische therapeutische kunstsessies eenvoudiger te maken, kun je de “Numbers” methode overwegen. Dit is hoe het werkt:

 1. Bepaal je gewenste maandelijkse inkomen.
 2. Beslis hoeveel cliënten of sessies je per maand wilt aanbieden.
 3. Deel je gewenste maandelijkse inkomen door het aantal sessies om een tarief per sessie te berekenen.

Als beginner wil je misschien je initiële tarieven iets lager instellen om ervaring op te bouwen en een solide klantenbestand te krijgen. Zodra je een stabiel inkomen hebt opgebouwd, kun je overwegen je prijzen te verhogen om beter je vaardigheden en ervaring te weerspiegelen.

Onthoud dat dit slechts één methode is om je tarieven te bepalen. Je moet ook rekening houden met je unieke zakelijke doelen en eventuele prijsstrategieën die daarmee in overeenstemming zijn.

Het verkennen van gezaghebbende websites voor inzichten in prijsstelling

Terwijl je je kunstzinnige therapiepraktijk opbouwt, is het essentieel om de huidige markttrends en prijsstrategieën in het veld te begrijpen. Websites met een hoge domeinautoriteit kunnen waardevolle inzichten en bronnen bieden om je te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over de prijsstelling van je diensten. Hier zijn enkele betrouwbare websites om te verkennen:

De Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie (NVBT)

De Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie (NVBT) is een beroepsvereniging die zich richt op beeldende therapie in Nederland. De NVBT vertegenwoordigt beeldend therapeuten en bevordert de ontwikkeling en professionalisering van het vakgebied. De vereniging biedt ondersteuning aan haar leden door middel van nascholingsmogelijkheden, netwerkevenementen en het delen van kennis en ervaring. Daarnaast behartigt de NVBT de belangen van beeldend therapeuten en zet ze zich in voor de kwaliteit en bekendheid van beeldende therapie in Nederland.

De Federatie van Vaktherapeutische Beroepen (FVB)

De Federatie van Vaktherapeutische Beroepen (FVB) is een overkoepelende organisatie in Nederland die zich richt op de belangenbehartiging en professionalisering van verschillende vaktherapeutische beroepen, waaronder beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie en psychomotorische therapie. De FVB vertegenwoordigt en ondersteunt de beroepsverenigingen die zijn aangesloten bij de federatie en bevordert de kwaliteit en erkenning van vaktherapieën binnen de gezondheidszorg en het sociale domein. De FVB biedt diverse diensten aan haar leden, zoals belangenbehartiging, professionaliseringstrajecten, kwaliteitsregistratie en informatievoorziening. Daarnaast zet de FVB zich in voor het vergroten van de bekendheid en het begrip van vaktherapie bij het brede publiek en andere zorgprofessionals.

Gangbare prijsmodellen voor kunstzinnige therapiediensten

Naast de “Numbers” methode zijn er verschillende gangbare prijsmodellen die je kunt overwegen bij het bepalen van de tarieven voor je kunstzinnige therapiediensten. Het begrijpen van deze modellen kan je helpen om de beste aanpak voor je bedrijf te kiezen.

 1. Vast tarief

Een prijsmodel met een vast tarief houdt in dat je een vast bedrag in rekening brengt voor elke sessie, ongeacht de duur of complexiteit ervan. Dit model biedt eenvoud voor zowel jou als je cliënten, aangezien iedereen van tevoren op de hoogte is van de kosten.

 1. Gelaagde tarieven

Bij gelaagde tarieven kun je verschillende serviceniveaus aanbieden tegen verschillende prijspunten. Je kunt bijvoorbeeld een basis-, standaard- en premiumpakket aanbieden, elk met verschillende functies, sessieduur of aanvullende hulpmiddelen. Dit model kan tegemoetkomen aan cliënten met diverse behoeften en budgetten.

 1. Schaalbaar tarief

Een prijsmodel met een schaalbaar tarief past de tarieven aan op basis van het betalingsvermogen van cliënten. Deze aanpak kan je diensten toegankelijker maken voor een breder scala aan cliënten, maar het kan extra administratief werk vereisen om passende tarieven voor elke individuele cliënt te bepalen.

 1. Abonnement- of lidmaatschapsmodel

Een abonnement- of lidmaatschapsmodel houdt in dat cliënten een terugkerend bedrag betalen voor doorlopende toegang tot je diensten. Dit kan bijvoorbeeld een vast aantal sessies per maand omvatten, onbeperkte toegang tot groepssessies of toegang tot aanvullende hulpmiddelen en ondersteuning.

Samenvatting van prijsmodellen

Prijsmodel Beschrijving Voordelen  Nadelen
Vast Tarief Een vast bedrag in rekening brengen voor elke sessie, ongeacht de duur of complexiteit. Eenvoudig voor zowel cliënten als therapeuten. Kan niet voldoen aan uiteenlopende behoeften.
Gelaagde Prijzen Verschillende serviceniveaus aanbieden tegen verschillende prijspunten (bijv. basis, standaard en premium). Speelt in op cliënten met diverse behoeften. Vereist zorgvuldige planning en prijsstelling.
Glijdende Schaal Tarieven aanpassen op basis van de betaalmogelijkheden van cliënten. Verhoogt de toegankelijkheid voor cliënten. Vereist extra administratief werk.
Abonnement Model Een terugkerend bedrag in rekening brengen voor doorlopende toegang tot diensten. Zorgt voor voorspelbare, terugkerende inkomsten. Kan meer voortdurende ondersteuning vereisen.

Tips voor het communiceren van je prijzen en waarde

Het effectief communiceren van de waarde van je diensten en het rechtvaardigen van je prijzen is essentieel om klanten aan te trekken en te behouden. Overweeg deze tips om je aanbod en tarieven te presenteren.

 1. Wees transparant

Geef duidelijk je prijzen weer op je website en marketingmateriaal. Deze transparantie kan klanten helpen om te begrijpen wat ze kunnen verwachten en de kans op verbazing of verwarring verminderen.

 1. Benadruk je referenties

Leg de nadruk op je accreditatie en lidmaatschap bij organisaties zoals IPHM, CMA en CPD om je geloofwaardigheid en expertise te tonen.

 1. Toon getuigenissen en succesverhalen

Laat getuigenissen en succesverhalen van klanten zien om het echte impact en de waarde van je diensten te demonstreren. Dit sociale bewijs kan een krachtig instrument zijn om potentiële klanten te overtuigen om in je aanbod te investeren.

 1. Bied een gratis consultatie of proefsessie aan

Overweeg om een gratis consultatie of proefsessie aan te bieden, zodat potentiële klanten je diensten uit eerste hand kunnen ervaren. Dit kan hen helpen om de waarde die je biedt beter te begrijpen en zich zekerder te voelen in hun beslissing om te investeren.

Samenvatting van tips voor het communiceren van prijzen en waarde

Tip Beschrijving
Wees Transparant Toon je prijzen duidelijk op je website en marketingmateriaal om verwarring te verminderen en verwachtingen te stellen.
Benadruk Je Referenties Benadruk je accreditatie en lidmaatschappen om je geloofwaardigheid en expertise te tonen.
Toon Getuigenissen en Succesverhalen Gebruik getuigenissen van cliënten en succesverhalen om de daadwerkelijke impact en waarde van je diensten te demonstreren.
Bied een Gratis Consult of Proefsessie Bied potentiële cliënten de mogelijkheid om je diensten uit eerste hand te ervaren, waardoor ze de waarde die je biedt beter kunnen begrijpen.

Laatste Gedachten

Het bepalen van de prijs voor je non-klinische kunstzinnige therapiediensten als beginner kan een uitdagende taak zijn. Echter, door de ware waarde van je diensten te begrijpen, veelvoorkomende prijsmythes te weerleggen en de “Numbers”-methode te gebruiken, kun je een prijsstructuur opzetten die de waarde die je aan je cliënten biedt nauwkeurig weerspiegelt.

Vergeet niet om bij het bepalen van je prijzen ook rekening te houden met je accreditatie en lidmaatschap bij organisaties zoals de CMA en CPD. Deze referenties kunnen je geloofwaardigheid vergroten en hogere tarieven rechtvaardigen.

Naarmate je meer ervaring en vertrouwen in je vaardigheden krijgt, is het belangrijk om regelmatig je prijsstrategie te herzien om ervoor te zorgen dat deze in lijn blijft met je bedrijfsdoelen en de waarde die je biedt. Je kunt ook overwegen om kunstzinnige therapie technieken en activiteiten voor specifieke aandoeningen te verkennen om je dienstenaanbod te verbreden en je cliënten beter van dienst te zijn.

Als je overweegt om een carrière in de kunstzinnige therapie te beginnen, doe dan onze quiz om te bepalen of je een ideale kandidaat bent om een kunstzinnige therapie practitioner te worden. Om je opleiding verder te ontwikkelen, overweeg om deel te nemen aan onze Opleiding tot Kunstzinnige Therapie Practitioner om de kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor een succesvolle carrière in dit lonende vakgebied.

Door waardevolle diensten aan te bieden, passende prijzen te hanteren en voortdurend je vaardigheden te verbeteren, ben je goed op weg om een bloeiende kunstzinnige therapiepraktijk op te bouwen die zowel jou als je cliënten ten goede komt. Succes met het bepalen van je prijzen!

Veelgestelde Vragen (FAQ) V:

Hoe bepaal ik het juiste prijsmodel voor mijn kunstzinnige therapiediensten?

A: Overweeg uw doelgroep, bedrijfsdoelen en de waarde die u biedt bij het kiezen van een prijsmodel. Het kan nuttig zijn om onderzoek te doen naar concurrenten in uw omgeving en hun prijsstructuren te analyseren om de markt beter te begrijpen.

V: Moet ik kortingen of promotieprijzen aanbieden?

A: Het aanbieden van kortingen of promotieprijzen kan een nuttige strategie zijn om nieuwe cliënten aan te trekken of bestaande cliënten te stimuleren om meer sessies te boeken. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat uw prijzen nog steeds de waarde van uw diensten weerspiegelen en u in staat stellen om uw kosten te dekken en winst te genereren.

V: Hoe vaak moet ik mijn prijzen herzien?

A: Het is een goed idee om uw prijzen minstens jaarlijks te bekijken, of vaker als uw kosten, marktomstandigheden of bedrijfsdoelen aanzienlijk veranderen. Door regelmatig uw prijzen te evalueren, zorgt u ervoor dat ze in lijn blijven met de waarde die u biedt en de behoeften van uw cliënten.

V: Hoe ga ik om met cliënten die mijn prijzen in twijfel trekken of om een korting vragen?

A: Wees voorbereid om duidelijk uit te leggen welke waarde uw diensten hebben en welke factoren bijdragen aan uw prijsstelling, zoals uw expertise, accreditatie en de resultaten die u behaalt. Als een cliënt om een korting vraagt, overweeg dan om een glijdende schaal of betalingsregeling aan te bieden om uw diensten toegankelijker te maken, terwijl u de integriteit van uw prijsstructuur behoudt.

V: Kan ik meer vragen voor gespecialiseerde diensten of het werken met specifieke doelgroepen?

A: Ja, u kunt hogere tarieven vragen voor gespecialiseerde diensten of het werken met specifieke doelgroepen, zoals personen met complexe behoeften of personen die gespecialiseerde technieken vereisen. Dit kan u helpen om beter aan de behoeften van diverse cliënten te voldoen, terwijl u hogere prijzen rechtvaardigt voor uw expertise en gespecialiseerde vaardigheden.

Aanvullende bronnen voor kunstzinnige therapie practitioners

Om uw kennis en vaardigheden als kunstzinnige therapie practitioners verder te verbeteren, is het essentieel om verschillende bronnen te verkennen die waardevolle informatie, ondersteuning en inspiratie kunnen bieden. Hier zijn enkele opmerkelijke bronnen om te overwegen.

baat logo

 1. British Association of Art Therapists (BAAT)

BAAT is een beroepsorganisatie die kunstzinnige therapeuten vertegenwoordigt in het Verenigd Koninkrijk. Ze bieden een scala aan bronnen, waaronder mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, netwerkevenementen en een uitgebreide bibliotheek met artikelen en onderzoek.

Tarieven bepalen voor niet klinische kunstzinnige therapiediensten

 1. The Art Therapy Project

The Art Therapy Project is een non-profitorganisatie die kunstzinnige therapiediensten biedt aan individuen en gemeenschappen in nood. Hun website bevat een blog met inspirerende verhalen en inzichten uit het werkveld, evenals bronnen voor kunstzinnige therapeuten die een verschil willen maken in hun gemeenschap.

art therapy spot logo

 1. Art Therapy Spot

Art Therapy Spot is een blog en informatiecentrum dat is gemaakt door een kunstzinnig therapeut. De website biedt een schat aan informatie, waaronder kunstzinnige therapietechnieken, creatieve prompts en inzichten in de persoonlijke ervaringen van de therapeut in het werkveld.

gerelateerde artikelen

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *