Top 10 manieren om stress te verminderen

menieren om stress 1

Copy of Health Fitness Facebook 10 e1660836745701

16 October · Seizoen 1 : Wellness Opleidingen · Aflevering 3

Top 10 manieren om stress te verminderen

11 min, 11 sec · Door Wellness

We ervaren allemaal op een bepaald moment in ons leven stress. Hoewel een zekere mate van stress normaal is en zelfs nuttig kan zijn, kan te veel stress schadelijk zijn. Overmatige stress kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk, en diabetes. Het kan ook geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals depressie en angst.

Als u op zoek bent naar manieren om de hoeveelheid stress in uw leven te verminderen, lees dan verder. Hieronder staan tien tips waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn.

Ga georganiseerd te werk

Een van de beste manieren om uw productiviteit te verbeteren is door u te organiseren. Als alles een plaats heeft, kunt u snel vinden wat u nodig heeft en meteen aan uw werk beginnen. Niet alleen dat, maar georganiseerd zijn kan ook helpen om de stress te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen.

Natuurlijk is organiseren niet altijd gemakkelijk, en het kan wat tijd kosten om het systeem te vinden dat voor u het beste werkt. Maar als u dat eenmaal gedaan heeft, zult u verbaasd zijn over hoeveel efficiënter u kunt zijn. Dus als u een manier zoekt om uw productiviteit op te voeren, begin dan met u te organiseren.

Stel prioriteiten en hou je eraan
Stel prioriteiten en houdt uzelf eraan.

Stel prioriteiten en houdt uzelf eraan

In de snelle wereld van vandaag is het makkelijk om het gevoel te hebben dat u voortdurend in een miljoen verschillende richtingen getrokken wordt. Met zoveel op uw bord kan het moeilijk zijn om te weten waar u moet beginnen, laat staan waar u uw energie op moet richten. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen en u daaraan te houden.

Door de tijd te nemen om uit te zoeken wat voor u het belangrijkst is, kunt u ervoor zorgen dat u georganiseerd en efficiënt met uw tijd omgaat. En als u een duidelijk aanvalsplan hebt, is de kans groter dat u uw doelen bereikt. Dus als u zich de volgende keer overweldigd voelt, doe dan een stapje terug en vraag uzelf af wat echt belangrijk is.

Door prioriteiten te stellen en u daaraan te houden, kunt u ervoor zorgen dat u steeds vooruit gaat.

Pauze op het werk
Pauze op het werk.

Neem pauzes gedurende de dag

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het werk en te vergeten een pauze te nemen. Langdurig werken kan echter juist leiden tot verminderde productiviteit. Onze hersenen zijn niet gemaakt om urenlang geconcentreerd te werken, en pauzes nemen helpt om mentale energie te herstellen.

Bovendien kan opstaan en bewegen de bloedsomloop helpen verbeteren en stijfheid voorkomen. Een paar minuten nemen om te rekken of een wandeling te maken kan een groot verschil maken in hoe we ons zowel geestelijk als lichamelijk voelen.

Natuurlijk kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om een pauze te nemen, maar er zijn enkele eenvoudige manieren om pauzes in onze dag in te bouwen. Een timer op 20 minuten zetten en dan elk uur 5 minuten pauze nemen kan bijvoorbeeld helpen om ervoor te zorgen dat we georganiseerd blijven en het meeste uit onze dag halen.

Lichamelijke activiteit is goed voor je gezondheid
Lichamelijke activiteit is goed voor uw gezondheid.

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Het is geen geheim dat regelmatig bewegen goed is voor uw gezondheid. Maar wat zijn de voordelen van actief bezig zijn?

Vooreerst kan lichaamsbeweging helpen om uw cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Bovendien kan het helpen om uw spierkracht en flexibiliteit te vergroten. Van lichaamsbeweging is ook aangetoond dat het uw stemming en cognitieve functie bevordert. En natuurlijk kan het u helpen om een gezond gewicht te behouden. Dus hoeveel lichaamsbeweging zou u moeten krijgen? De algemene aanbeveling is ten minste 30 minuten activiteit van matige intensiteit op de meeste dagen van de week.

U kunt echter meer nodig hebben, afhankelijk van uw fitness doelen. Als u net begint, kunt u het beste geleidelijk aan een trainingsroutine beginnen. En overleg zeker met uw arts voor u aan een nieuw oefenprogramma begint.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kunt u op weg zijn naar een gezondere, gelukkiger zelf.

vrouw die groenten salade wast en gezond voedsel in keuken voorbereidt
Vrouw die groenten wast en gezond voedsel in keuken voorbereidt.

Eet gezond voedsel

Het kan moeilijk zijn om gezond te eten, vooral als u het druk heeft of onderweg bent. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om het gemakkelijker te maken. Ten eerste, zorg dat u wat georganiseerd heeft. Een plan hebben en van tevoren weten wat u moet doen, maakt de kans groter dat u het ook echt doet. Ten tweede, probeer in een batch te koken of maaltijden voor te bereiden als u wat vrije tijd heeft. Op die manier heeft u gezonde maaltijden of snacks klaarstaan als u honger heeft. Zorg er ten slotte voor dat u uw keuken bevoorraadt met gezonde voedselopties. Als u gezond voedsel voorhanden heeft, bent u eerder geneigd het te eten. Door deze tips op te volgen, kunt u gezond eten gemakkelijker en aangenamer maken.

Senior zakenmensen op koffiepauze
Senior zakenmensen op koffiepauze.

Vermijd cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol zijn twee stoffen waar mensen vaak naar grijpen als ze zich moeten concentreren of ontspannen.

Maar deze beide stoffen kunnen in feite een averechts effect hebben. Cafeïne kan angst en prikkelbaarheid veroorzaken, terwijl alcohol het moeilijk kan maken zich te concentreren en de reactietijden kan vertragen. Bovendien kunnen zowel cafeïne als alcohol de slaap verstoren, wat tot vermoeidheid kan leiden en de cognitie verder aantast. Om deze redenen kunt u cafeïne en alcohol het beste vermijden als u probeert georganiseerd en productief te blijven.

Er zijn veel andere manieren om energie en concentratie op te krikken, zoals lichaamsbeweging, meditatie, en gezond eten. Door enkele eenvoudige veranderingen in uw levensstijl aan te brengen, is het mogelijk uw productiviteit te verbeteren zonder uw toevlucht te nemen tot schadelijke stoffen.

Positieve kerel op de achtergrond van de stad.
Positieve kerel op de achtergrond van de stad.

Breng tijd door met positieve mensen

Volgens sommige studies kunnen de mensen met wie we onze tijd doorbrengen een belangrijke invloed hebben op onze stemming en algemene kijk op het leven. Dus als u zich neerslachtig voelt, kan het nuttig zijn om meer tijd door te brengen rond positieve mensen. Maar wat is nu precies een “positief” persoon? Enkele kwaliteiten die u te binnen kunnen schieten zijn vriendelijkheid, enthousiasme, en een algemeen vrolijke instelling.

Een andere belangrijke kwaliteit is organisatie. Georganiseerd zijn kan helpen het stressniveau te verlagen en het gemakkelijker te maken doelen te bereiken. Als u georganiseerd bent, heeft u een beter gevoel van controle over uw leven, wat kan leiden tot verhoogde gevoelens van geluk en welzijn. Dus als u uw stemming wilt verbeteren, is meer tijd doorbrengen met georganiseerde, positieve mensen misschien een goede plek om te beginnen.

Vrouw oefent thuis meditatie
Vrouw oefent thuis meditatie.

Doe aan meditatie of diepe ademhalingsoefeningen

Bij veel mensen roept het idee van meditatie beelden op van met de benen gekruist op een heuveltop zitten en alle gedachten laten wegdrijven. Hoewel dit één soort meditatie kan zijn, zijn er eigenlijk veel verschillende manieren om te mediteren. En je hoeft niet per se op een serene plek te zijn om het te doen. In feite kun je overal mediteren – zittend aan je bureau op je werk, rijdend in de bus, of zelfs liggend in bed. De sleutel is dat u een methode vindt die voor u werkt.

Een populaire vorm van meditatie zijn diepe ademhalingsoefeningen. Hierbij concentreert u zich op uw adem en tel elke inademing en uitademing. Dit kan helpen om uw hartslag te vertragen en uw spieren te ontspannen. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen ook gebruikt worden als hulpmiddel om stress en angst te beheersen. Als u zich overweldigd voelt, probeer dan een paar keer langzaam en diep adem te halen en kijk of u zich er niet beter door gaat voelen.

Er zijn veel andere vormen van meditatie, dus als diep ademhalen u niet aanspreekt, geef het dan nog niet zomaar op. Er is vast wel een methode te vinden die voor u werkt. Waarom zou u het niet eens proberen? Wie weet vindt u daarbij wel wat innerlijke rust.

Jonge vrouw die openlucht muziek luistert stress
Jonge vrouw die in de openlucht muziek luistert.

Neem een ontspannend bad of luister naar kalmerende muziek

In de snelle wereld van vandaag kan het moeilijk zijn tijd te vinden om te ontspannen. Maar een paar minuten uit uw dag nemen om te ontspannen kan een grote invloed hebben op uw algehele welzijn.

Er zijn veel verschillende manieren om u te ontspannen, maar twee van de populairste opties zijn een bad nemen en naar muziek luisteren. Baden wordt vaak gebruikt als een manier om tot rust te komen na een lange dag. Het warme water helpt vermoeide spieren te verzachten, en de handeling van het zich reinigen kan heel therapeutisch zijn. Naar muziek luisteren is ook een geweldige manier om u te ontspannen. Kalmerende deuntjes kunnen helpen om hartslag en ademhaling te vertragen, en ze kunnen ook gevoelens van geluk en welzijn bevorderen.

Of u nu kiest om een bad te nemen of naar muziek te luisteren, even tijd voor uzelf nemen zal u zeker een verfrist en ontspannen gevoel geven.

Psychologisch consult
Psychologisch consult.

Zoek professionele hulp als stress uw leven negatief beïnvloedt

Iedereen ervaart wel eens stress in zijn leven, maar het zou geen constante aanwezigheid moeten zijn. Als u merkt dat stress uw leven regelmatig negatief beïnvloedt, kan het tijd zijn om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kunt u helpen de bronnen van uw stress te identificeren en uw copingmechanismen aanleren om ermee om te gaan.

In sommige gevallen kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen van stress te helpen verminderen. Lijd niet in stilte – hulp zoeken is een teken van kracht, niet van zwakte. Stappen ondernemen om uw stress te beheersen kan leiden tot een positievere kijk op het leven en een beter algemeen welzijn.

Stress hoort bij het leven, maar dat betekent niet dat u ermee hoeft te leven. Als u op zoek bent naar manieren om de hoeveelheid stress in uw leven te verminderen, hebben wij precies wat u zoekt.

Onze welzijnstrainingen zijn ontworpen om u te helpen leren omgaan met stress en uw algehele welzijn te vergroten. Of u nu op zoek bent naar tips over meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, we hebben voor elk wat wils.

Schrijf u vandaag nog in en zie het verschil dat onze trainingen in uw leven kunnen maken.

Misschien vindt u ook ons andere artikel 11 alternatieven geneeskunde om uw gezondheid te verbeteren, onze wellness podcast of onze inhoud in verhaalvorm interessant.

gerelateerde artikelen

Top 10 manieren om stress te verminderen

We ervaren allemaal op een bepaald moment in ons leven stress. Hoewel een zekere mate van stress normaal is en zelfs nuttig kan zijn, kan te veel stress schadelijk zijn. Overmatige stress kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk, en diabetes. Het kan ook geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals depressie en angst.

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dank u dat u helemaal naar beneden gelezen hebt…

  Wij willen uw mening weten laat u commentaar geven. Hier zijn 5 vragen om het gesprek te beginnen…

  1. Welke manier werkt voor u om stress te verminderen?

  2. Heeft u een vaste routine of doet u dingen op het moment dat u stress ervoer?

  3. Wat is een van uw favoriete manieren om stress te verlichten?

  4. Heeft u tips voor iemand die probeert meer ontspanning in zijn of haar leven toe te laten?

  5. Wanneer voelt u zuch het meest gestrest en hoe gaat u daarmee om?

  Ik kijk ernaar uit om uw commentaar te lezen.